Counter-chair manoeuver #1: Zitziek gedrag verstaan.

"Hoe kan in godsnaam een stoel levensbedreigend zijn?"

Het is de vraag die we graag centraal stellen in dit blogartikel.

We studeren erin, we eten erin, we daten erin, we rijden erin,... we komen in ons dagelijks leven constant zitmeubilair tegen in alle geuren en kleuren. Stoel addictie - net zoals een alcoholverslaving - is de constante behoefte die we hebben gekweekt om te gaan neerzitten. We slenteren of rushen dikwijls van bed naar auto, naar de bureaustoel op het werk, naar de zetel thuis en terug naar bed...

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel je zelf zit op een dag?

Waar bevind je je nu? In een stoel?

Vergeet dan niet dat voor elk uur je zit, je twee levensuren kwijt bent, voorgoed! De wetenschap heeft een hele lijst van ziektebeelden kunnen opmaken ten gevolge van overmatig zitgedrag. Je kan er al haast een alfabet mee opsommen: A voor artritis, B voor bloeddruk, C voor cardiovasculaire aandoeningen, D voor diabetes, ... 

Maar het zijn niet enkel deze gevolgen op de gezondheid die de mensheid het meeste raken. Sedentair leefgedrag heeft veel diepere gevolgen dan enkel het alfabet. Het raakt ons ook in onze geestelijke toestand, onze creativiteit, onze levensvreugd. 

Als coach doen mijn oren telkens pijn te horen dat men bij een eerste gesprek zegt geen tijd te hebben om te bewegen. Herkenbaar voor jou? 

De sitting disease - het overmatig zitgedrag - straft onze moderne zielen tot sedentair leefgedrag.

"Maar we zitten toch al eeuwenlang, hoe kan zitten nu ineens zo schadelijk zijn?"

De vraag hoe een dagelijks fenomeen als zitten - dat we allemaal doen - ons zoveel schade kan aandoen is een plausibele vraag. Maar net als andere levensnoodzakelijke dingen is alles in overmaat schadelijk. Neem nu ons eetgedrag. Eten is levensnoodzakelijk. Het voorziet ons van de nodige energie om onze dagelijkse taken te kunnen uitvoeren. Eet je teveel naarmate je energie verbruikt kom je kilo's bij en blijf je eten val je er ook bij neer. 

Net hetzelfde kan gezegd worden over zitten. In essentie werd zitten gebruikt als pauze tussen onze activiteiten door. We zijn gemaakt om recht te staan, onze anatomie en fysiologie is hierop afgestemd. In ons verre verleden wandelden we op zoek naar eten en woonst, wandelden we om zaken uit te vinden, en af en toe zetten we het op een loopje tijdens de jacht (al dan niet om te moeten gaan lopen van wild gedierte :)). Het aandeel zitten was zeer klein in vergelijking met de actieve uren. Het tegenovergestelde is momenteel aan de gang. We zitten gemakkelijk 13u per dag, slapen gemiddeld 8u en we bewegen er ongeveer 3. 

Neem gerust eens de zit-test door.

Als je voor de eerste keer in aanraking komt met deze materie en een blogartikel leest over zitziek gedrag kan je dit absurd vinden. Mogelijk een brug te ver, want je merkt misschien niet onmiddelijk de nadelen van overmatig zitgedrag. Dat is ook het onderliggende diepere probleem. Het manifesteert zich op vele vlakken op een later tijdstip.. denk maar aan verhoogde stress, depressie, lage rugpijn, ziekteverzuim, meer files, etc. Durf zelf eens kritisch na te denken over mogelijke gevolgen van overmatig zitgedrag. 

Mispak je ook niet... Onderzoek over de sitting disease is gebaseerd op 40 jaar wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld. De wetenschap in het algemeen kan alvast duidelijk zijn: "De mensheid is niet gemaakt om de hele dag neer te zitten. Zowel op fysiek, medisch, creatief en geestelijk vlak. " 

"Zitten is als een vreselijk crash dieet: het heeft zich opgedrongen als gevolg van ons modern bestaan."

We trachten in een reeks van blogartikels de komende maanden iets bij te brengen over de sitting disease. Hierin gaan we ons niet beperken tot sensibilisering, maar ook adviseren en concrete acties ondernemen. 

Cut the chains, get up, unlock your mind.

 

Sebert Penen - Bewegingscoach / Performance trainer My Personal Coach - Antwerpen 

Counter-chair manoeuver #1: Zitziek gedrag verstaan.

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

Do's en Don'ts bij inspanningstesten

Wanneer en waarom doe je een inspanningstest? Wij geven je een handig lijstje van enkele do's en don'ts.

Lees meer

Startgids: waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Personal.ity of the month: FEBRUARI

Bart Van Acker: Een sterke bedrijfsleider met een stevige sportmicroob schopte het deze maand tot de 4 genomineerden voor "Jong Ondernemer van het Jaar 2019 in Antwerpen".

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Van Homo Sapiens naar Homo Sedentarius

Zitten is het nieuwe roken... neen, het is zelfs erger! PS: Moest iemand het zich afvragen... JA dit blog artikel is geschreven achter een standing desk! :)

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Share erop los met WhatsApp-share button!

Met meer dan 600milj. actieve gebruikers is WhatsApp anno 2014 een belangrijk communicatiemiddel geworden, misschien zelfs belangrijker dan de standaard sms.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Gebruiksanalyse: Garmin Forerunner 920XT

Alles wat je moet weten over het gebruik, functionaliteiten en prijs-/kwaliteitsverhouding van de Garmin Forerunner 920XT triatlonhorloge.

Lees meer

Geslaagd voor politieproeven

recensie L.B

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x