Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Mechelaar Peter D.R. is klaargestoomd en vertrekt zondag naar IJsland voor de epische trail run: RUN ICELAND.

In 5 opeenvolgende dagen moeten de deelnemers 110km afleggen. Slechts 50 atleten mogen eraan deelnemen!! Het is dus al een hele onderneming om hier tussen te geraken. Legendarische trail lopers zoals: Marco Olmo, Jason Schlarb, Ricardo Mejia, Eder Belmont en Mickey Graglia hebben eerder al deelgenomen aan deze loodzware race.

De screening

Is Peter een topsporter? Nee, maar wat wij zo fijn vinden aan met Peter te mogen werken is zijn topsportmentaliteit. De drive om een keer all in te gaan, rekening houdend met blessureleed in het verleden, en er alles aan doen om zijn lichaam te begrijpen. 

We gingen van start met een functionele screening en testten hem op: mobiliteit, core strength, krachtverhoudingen in het lichaam, etc Daarnaast voerden we een loopanalyse uit om te kijken of er overeenkomsten waren tussen de functionele screening (simpele setting) en zijn looppatroon (complexe setting). Met looptechnische data, aangeleverd door RUNEASI, kregen we inzicht in zijn: impact sterkte, impact duur, dynamische instabiliteit, grondcontacttijd, pasfrequentie. 

Conclusie: onevenwicht linkerzijde ten opzichte van rechts en dit ter hoogte van de voet, als de knie. 

Het plan

Nu we de risicofactoren en oorzaken wisten van zijn eerdere blessures gingen we afwegen wat de belastbaarheid van zijn lichaam op dit moment was en welke belasting hij zou moeten verwerken tijdens de RUN ICELAND race. We besloten 10 weken intensief te werken op:

  • Verbeteren mobiliteit door Fascia Release Techniek (FRT)
  • Algemene stabilisatie bekken en voet
  • Loopspecifieke kracht
  • Inbouwen loontechnische cues om zijn looppatroon te verbeteren

1. Verbeteren mobiliteit door Fascia Release Techniek (FRT)

Een lichaam beweegt zich voort door middel van spierketens en hefboomwerking over gewrichten van deze spierketens. Extra mobiliteit creëren voor betere hefboomwerking was stap één. Vooral omdat stramme bindweefsels tussen en rondom spieren kan zorgen van overbelastingen en ontstekingen van pezen en gewrichten. Een lopersknie kan bijvoorbeeld oorsprong hebben in het bekken of aan de bilspier die vastzit. Denk in functie van ketens en je komt vaak uit aan het probleem. 

2. Algemene stabilisatie bekken en voet

Extra mobiliteit die je wint dien je ook om te zetten in stabiliteit. Anders keert het lichaam steeds terug in zijn oorspronkelijke disfunctionele toestand. We werkten intensief op stabiliteit bekken om zijn lichaamszwaartepunt tijdens het lopen beter te controleren en extra stabilisatie van de voet. Meestal wordt er gedacht van een letterlijke top-down oorsprong-gevolg. Heel weinig vanuit een bottom-up. De voet is het eerste contactpunt met de grond en stuurt de eerste signalen rechtstreeks naar boven. Kleine tenen dienen van buiten naar binnen af te rollen, de grote teen is vervolgens de krachtleverancier om je opnieuw te lanceren. Als er in het voetmechanisme al iets mis gaat kan dit ook zorgen voor overbelasting naar enkel, knie en bekken gewricht. 

3. Loopspecifieke kracht

Wanneer de baseline oefeningen verzorgd worden is het tijd om functionele kracht te gaan winnen in 3 dimensies, nl: boven-onder, voor-achter en rotationele kracht. Ons lichaam roteert constant. Binnen training is dit jammer genoeg een vlak dat vaak vergeten wordt. Kijk bijvoorbeeld naar een looppatroon. Door contrarotatie van de romp is het mogelijk om steeds een hefboom in het bekken te veroorzaken zodat het been naar voor kan gekatapulteerd worden. 

Bij loopspecifieke kracht denken we in functie van een loopbeweging en de complexiteit ervan voor het lichaam. Tijdens een loopbeweging moet het lichaam een op- en neerwaartse zwaartekracht verwerken, een voorwaartse versnelling veroorzaken en precisie werk verrichten (core en stabiliteit). The challenge voor Peter was ON! ;) 

4.Inbouwen loontechnische cues om zijn looppatroon te verbeteren

In de laatste stap bouwden we looptechnische cues in ter verbetering van Peter zijn looptechniek. Looptechnische cues zijn geheugensteuntjes voor het brein om het juiste bewegingspatroon aan te spreken. Bijvoorbeeld: beeld je in dat je op lava zou lopen. Je gaat vervolgens op een bepaalde manier iets gaan aanpassen in het looppatroon. 

Via de realtime biofeedback van RUNEASI kunnen we zo gaan kijken welke cues werken voor Peter. De cues met beste resultaat bundelden we en gaven we mee aan Peter om deze geleidelijk aan in te bouwen in zijn looppatroon.


Deze integrale aanpak zorgde al snel voor goede resultaten volgens Peter. Zijn intensiteit kon na 3 weken gevoelig omhoog. De pijn die hij had bleef uit, ook bij intensievere trainingen. Zijn lichaam was aan het adapteren en dit kon je voelen! 

Nu is Peter klaar voor zijn afreis naar IJsland op zondag a.s. Waar hij op maandag een epische race van 5 dagen zal lopen maar wat vooral een unieke ervaring gaat zijn voor hem. 

We were happy to serve you Peter en wensen je heel veel succes!  

Sebert Penen - Performance coach Personal. Sportpraktijk

Heb jij een specifieke doel voor ogen of stoot jij op vervelende blessures? Vraag dan naar een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we adviseren je graag!

Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Lees meer

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

Lees meer

Everesting Challenge Monchique

Verslag van de Everesting Challenge op Serra de Monchique (Portugal - Algarve)

23 september 2023

Lees meer

Trainingsschema marathon anders bekeken

In dit artikel tonen we hoe een echt trainingsplan op maat eruit ziet en hoe een integrale aanpak de enige doelgerichte oplossing is voor jouw trainingsschema naar de marathon of halve marathon.

Lees meer

De kracht van DNA analyse

DNA analyse is een krachtige tool die kan helpen bij het begrijpen van jouw genetische samenstelling en hoe deze van invloed kan zijn op jouw prestaties en gezondheid. In deze gids leer je hoe je jouw genetische informatie kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Lees meer

5 meest voorkomende fouten bij looptechniek verbeteren

Als je regelmatig hardloopt, is het belangrijk om je looptechniek te verbeteren om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

11 april 2023

Lees meer

Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Wintertraining voor fietsers is essentieel om fit te blijven en de prestaties te verbeteren. optimaliseer je trainingsroutine met deze gids.

Lees meer

Testen als een prof met een maximale inspanningstest INSCYD

Het INSCYD-testprotocol is een maximale inspanningstest dat wordt gebruikt om de fysiologische kenmerken van uithoudingsatleten te evalueren. Het INSCYD-testprotocol biedt waardevolle inzichten in het metabole profiel van een atleet

Lees meer

INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

Deze testen zijn ontworpen door Sebastian Weber die expertise heeft opgedaan bij Tony Martin, Peter Sagan, … Ze worden momenteel al door veel profploegen gebruikt en Belgian cycling.

Lees meer

Personal trainer kostprijs

Als je overweegt om een personal trainer in te huren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen van personal trainers en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw budget en doelen.

Lees meer

Personal coaching Mechelen: 7 tips voor de gepaste coach te vinden

Op zoek naar een personal coach in Mechelen? Deze gids helpt u bij het selecteren van de juiste coach voor uw behoeften en doelen. Neem de eerste stap vandaag nog om je doelstelling te behalen.

Lees meer

Hoe houd ik mijn doelen vol?

verhoog je slaagkansen met deze 5 gouden tips

Lees meer

Wat is calisthenics

Waar is het goed voor en kan ik het ook?

Lees meer

Wil jij een strakkere buik?

Ontdek onze TOP 5 oefeningen

Lees meer

Reps en sets

Hoeveel moet ik doen om mijn doel te behalen?

Lees meer

Project Leuven Centraal

Personal. werkt mee aan een integratieplan in de Leuvense gevangenis.

Lees meer

Een lopersknie oplossen in 1, 2, 3

Zo geraak je verlost of voorkom je een lopersknie

Lees meer

Verslag Everesting Challenge

26x Coll de Rates voor het goede doel. Sebert Penen (co-founder) deelt zijn ervaring met jou.

Lees meer

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Lees meer

Do's en don'ts bij inspanningstesten

Waarom en wanneer doe je best een inspanningstest? We geven je de beste tips mee.

Lees meer

Meer dan 1 Belg op de 3 komt bij tijdens de lockdown

Uit een enquête die werd afgenomen bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% van de bevraagden is bijgekomen tijdens de lockdown.

Lees meer

Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x